title
engleski njemacki hrvatski
Zanimljivosti grada Paga

 

Od aktivnih turističkih zanimacija izdvajamo: biciklizam, ronjenje, vaterpolo, ljekovito blato, brodski izleti, noćni izlasci (disco barovi, klubovi, Zrće).

 

Grad Pag je turistički, ekonomski i politički centar otoka Paga. Nalazi se na jednom od naših najvećih i nadužih otoka. Pag je otok soli, goleti, čipke te čuvenih gastronomskih delicija (paški sir, janjetina, pršut, djevičansko maslinovo ulje, riblji specijaliteti, paški baškotin, paška rakija - travarica, smokovača, kaduljin med, ljekovito bilje). Sam grad Pag sastoji se od 11 naselja s oko 4350 stanovnika, ali to nije najstarije naselje; južnije se smjestio Stari grad Pag, kojem je Bela IV. 1244. podario atribut slobodnog kraljevskog grada. Arheološko nalazište Stari grad zajedno sa crkvom Sv. Marije i danas je važna kultuno-spomenička znamenitost ovog poviješću bogatog kraja.
Prošlost Grada Paga kakvog danas poznajemo datira iz 1443. kada započinje njegova gradnja prema nacrtima hrvatskog kipara i arhitekta Jurja Dalmatinca koja završava dva desetljeća kasnije. Tada se na centralnom trgu gradi župna crkva Uznesenja blažene Djevice Marije u čijoj blizini se može vidjeti i Knežev dvor te kula Skrivanat, jedna od devet kula koje su zajedno s bedemima okruživale ovaj posebni otočki grad. Na gradskim okućnicama ostali su barokni balkoni, grbovi i bajkoviti dovratnici koji u svojim porama čuvaju duhove prošlosti. I ne samo oni; tu je i samostan gdje se ljubomorno čuva tajna paškog tvrdog kruha – baškotina, koji se tu može i okusiti, te stari glineni bazeni za isušivanje mora kako bi se proizvela i sačuvala sol, koja je simbol ovog grada kao i cijelog otoka Paga.
Osim navedenih građevina tu su i crkva sv. Jurja, crkva sv. Frane, samostan sv. Margarite te stari magazini soli.

Na predjelu Lokunja, u samom središtu grada Paga, nalazi se prirodno lječilište bogato taložnim blatom s visokim učinkom liječenja kod reumatskih bolova te bolova nastalih prometnim nezgodama. Dokazano je da ova terapija pomaže kod; zadržavanja vlažnosti tijela i kože, vraćanja koži prirodne PH vrijednosti, opuštanja pore kože i cirkulacije krvi, sprječavanja i liječenja probleme s aknama, djeluje protuupalno i briše godine s kože, detoksicira i tonira kožu, smanjuje bolove i opušta, uspješno uklanja nakupljene toksine u tijelu.

Sredinu otoka Paga presijeca 15. meridijan po kojem se računa srednje europsko vrijeme.
Zbog presjeka 15. meridijana Grad Pag je imao jedan od prvih sunčanih satova u Europi. Oznaka 15 meridijana nalazi se oko 5 km od Paga na makadamskom putu predjela Bošane prema plaži Zrće. U liniji presijecanja nalazi se tamni, mramorni spomenik na kojemu je ucrtan presjek.

Preko 115 km duge mountain bike staze i ljepota krajolika zadovoljit će ljubitelje biciklizma. Biciklizam je već odavno u aktivnoj ponudi turista koji posjećuju otok Pag, a mnogi zaljubljenici u vožnju biciklom dolaze i uživaju u ljepotama otočnog krajolika. Prema njihovim riječima, teško je reći koja je staza ljepša, koja je atraktivnija. No, u jednome se svi slažu – doživljaj vožnje biciklom po otoku je jedinstven. Od apartmana do grada Paga treba 10 min biciklom.

Tel.
+385 1 6235 821

Mob.
+385 98 602 660
+385 98 707 890

E-mail:
apartmani.mary@gmail.com

Adresa:

Bošana 9a, 23250 Pag, Hrvatska


Gdje se nalazimo?